CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

we + us... :)

Daisypath Friendship tickers

Followers

Thursday, August 26, 2010

FADHILAT SURAH YAASIIN


1. Daripada Ana, Rasulullah SAW bersabda: " setiap sesuatu ada hati dan hati Al-Quran adalah Yaasiin" dan sesiapa yg membaca Yaasiin, maka ALLAH SWT tulis baginya sepertimana membaca Al-Quran 10x.

2. Daripada Abu Hurairah r.a, bersabda Rasulullah SAW: " sesiapa yg membaca Yaasiin pd waktu malam, maka akan diampunkan keesokannya. dan sesiapa yg membaca "Haamim Al Dukhan" nescaya akan diampunkan baginya keesokannya."

3. Daripada Abdullah berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: "sesiapa yg membaca Yaasiin waktu malam utk mendapat keredhaan Allah SWT, maka akan diberi keampunan baginya."

4. Daripada Ma' qil Ibni Yasar berkata: "Al Baqarah adlh rangka. Al- Quran diturunkan setiap 1 ayat dgn disertakan 80 Malaikat + ayat Kursi khususnya diturunkan khas dr di bawah Arsy Allah yg tersusun di dlm surah Al-Baqarah. Dan surah Yaasiin adlh jantung hati Al-Quran.

5. Daripada Ma' qil Ibn Yasar berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Bacalah Yaasiin atas orang yg meninggal dunia.

6. Sesetengah ulama' berkata ttg Yaasiin bahawa antara keistimewaan surah Yaasiin ialah apabila dibaca x ada kesulitan melainkan dimudahkan oleh Allah. Dan adalah bacaanya (Yaasiin) ketika nazak, maka rahmat + berkat turun + dipermudahkn baginya roh keluar dgn nazaknya.

7. Daripada Ibnu Abbas r.a berkata: Nabi SAW telah bersabda: "adalah saya suka kalau surah Yaasin dlm hati setiap insan drpd ummatku."

8. Daripada Safuan berkata: Adalah alim ulama berkata: "apabila dibaca Yaasiin ke atas mayat, maka diringankn Allah baginya (Sakaratulmaut)."

Selamat beramal....:))

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails